söndag 9 mars 2008

Små citroner gula

av Cajsa Ingemarsson

Agnes är en tjej i 30-årsåldern. Hon har jobbat inom restaurangbranschen hela sitt liv och arbetat sig upp till hovmästare på en fin restaurang i Stockholm. Boken börjar med att hennes chef försöker våldta henne men hon klarar sig undan. Hon får sparken och samma kväll ringer hennes pojkvän och berättar att han är kär i en annan tjej.

Chansen att få ett nytt jobb som hovmästare är obefintlig eftersom hon inte har något arbetsintyg från sin senaste tjänst och hon inte vill berätta vad som egentligen hände. Hon tar ett jobb på en trist pastarestaurang men vantrivs. Av en slump träffar hon på en gammal arbetskompis som ska öppna en egen restaurang. Agnes får jobb hos honom och de hjälps åt att komma igång. Det går trögt i början. Gästerna hittar inte till restaurangen men Kalle, Agnes chef, har hört att en viktig recension om restaurangen är på gång. De anar att en medelålders kvinna som ofta besöker restaurangen är den som ska skriva recensionen.

Agnes mamma dör i en trafikolycka. Pojkvännen kommer tillbaka men är snart otrogen igen. Agnes bästa väninna, Lussan, har problem med alkohol och tabletter.

Det visar sig att den dam de tror skulle skriva om restaurangen är gift med en fransk krogägare som planerar en ny restaurang i Stockholm. De är intresserade av att anställa Agnes. Samtidigt kommer äntligen recensionen ut och gästerna strömmar till. Kalle erbjuder Agnes delägarskap. David, Agnes granne, är mer intressant än Agnes tidigare tyckt...

betyg; 4

Inga kommentarer: